11.12.2006

 

Saaristokaupunki kolmanneksi Suomen paras asuntoalue -kilpailussa.
 
Petosen-Saaristokaupungin alue jakoi yhdessä Haukiputaan Kiviniemen kanssa yleisöäänestyksen kolmannen sijan Suomen parasta asuinaluetta äänestettäessä. Saaristokaupungin vahvuudeksi nousi vastauksissa veden läheisyys ja muutenkin tiivis yhteys luontoon. Saaristokaupunki ja Kiviniemi saivat annetuista äänistä 11 prosenttia.

Parhaaksi asuinalueeksi nousi Vaasan naapurikunnan Mustasaaren Sulvan museoalue ja käsityöläiskylä, jonne on siirretty lähiseuduilta kuutisenkymmentä vanhaa asuinrakennusta. Toiseksi eniten ääniä sai Helsingin Lauttasaari.

Vedellisyys on vertovoimatekijä

Parhaiksi äänestettyjä alueita yhdisti selkeimmin tiivis yhteys veteen. Kiviniemi ja Saaristokaupunki ovat järvisuomalaisia asuinalueita, kun taas Sulvaa ja Lauttasaarta luonnehtii meren läheisyys.

Kuusihenkinen asiantuntijaraati oli äänestykseen osallistuneiden kanssa samoilla linjoilla. Raadin mukaan hyvään asumiseen kuuluu yhteys luontoon. Rannat, puistot, vehreys ja virkistäytyminen ovat arvostettuja ominaisuuksia.

Muut loppukilpailun kahdeksan aluetta jäivät alle 10 prosentin äänisaaliiseen.

Kärkikymmenikössä olivat vielä Turun Port Arthur ja Naantalin keskusta, Vantaan Kartanonkoski, Tampereen Hervanta, Hämeenlinnan Myllymäki ja Helsingin Etu-Töölö. Vähiten ääniä saivat Espoon Tapiola ja Helsingin Käpylä.

Suomesta asumisen mallimaa

Suomen paras asuinalue –kilpailun toteuttaneen Hyvä asuminen 2010 –kehitysohjelman tavoitteena on vahvistaa asumisen roolia kansainvälisenä kilpailutekijänä ja liiketoiminnan osana. Ohjelman tavoite on tehdä Suomesta asumisen mallimaaa, jossa asuntomarkkinat toimivat aidosti asukkaiden ehdoilla.