02.08.2006
Petonen ja Saaristokaupunki ehdolla Suomen parhaaksi asuinalueeksi

 
Kuopion Petosen ja Saaristokaupungin asuinalueet ovat 12 loppukilpailijan joukossa Suomen parasta asuinaluetta valittaessa.
 

Valtakunnallinen asiantuntijaraati vierailee jokaisessa ehdolla olevassa kaupunginosassa elokuun aikana. Asiantuntijaraati saapuu Kuopioon arvioimaan alueita elokuun 17.päivänä. Mukana saapuu TV-ryhmä, joka kuvaa molempia kaupunginosia Hyvä asuminen 2010 –ohjelmaa varten.

Petosen ja Saaristokaupungin lisäksi loppukilvassa ovat mukana Espoon Tapiola, Vantaan Kartanonkoski, Tampereen Hervanta, Helsingin Lauttasaari, Käpylä ja Etu-Töölö, Naantalin keskusta, Myllymäki Hämeenlinnasta, Turun Port Arthurin asuinalue, Sulva Mustasaaresta ja Kiviniemi Haukiputaalta. Kisan voittaja ratkeaa joulukuussa.

Parhaan asuinalueen tärkeimmät valintakriteerit ovat alueen palvelutarjonta, yleisilme, omaleimaisuus ja kotiseutuhenki. Kilpailun tavoitteena on löytää maastamme asuinalue, joka vastaa parhaiten suomalaisia asumisen arvoja.

Petonen ja Saaristokaupunki kilpailevat yhtenä kokonaisuutena

Asiantuntijaraati valitsi loppukilpailualueet internetissä järjestetyn kyselyn ja ehdotusten perusteella. Asuinaluekilpailun järjestävät Suomen Kiinteistöliitto, Hyvä asuminen 2010 –ohjelma sekä Huoneistokeskus. Näiden verkkosivuilla pidettyyn yleisökyselyyn tuli noin 3800 ehdotusta perusteluineen.

Petonen ja Saaristokaupunki on otettu kilpaan mukaan ”yhdessä”, mutta niiden mukanaolon perustelut poikkeavat selkeästi toisistaan.

Petonen

Petosella asuu noin 14  000 ihmistä. Tarkka luku vaihtelee vähän sen mukaan, miten  itse kukin määrittelee alueen rajat. Kerrostalovaltaista ydintä reunustavat rivitalo- ja omakotitaloalueet. Alueen puistomaisuutta lisäävät rivi- ja omakotitalojen hyvin hoidetut ja näyttävät pihapiirit. Petosen väestö on lapsiperhevaltainen: väestön keski-ikä on noin 31 vuotta.

Yleisnäkymä Petosen alueelta

Perusteissa mainittiin myös suomalaisten suuresti arvostamat vesistöt ja lenkkimaastot, jotka ovat kiitettävän lähellä.  Myös monipuoliset palvelut, hyvät liikenneyhteydet ja naapuriyhteistyö mainittiin.

Alueen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jouni Turunen vertaa asiantuntijaraadin valintakriteereitä omiin kokemuksiinsa ja löytää yhdenmukaisuuksia. Tonttikoot ovat hänen mielestään riittävän väljät, samoin asuinympäristö.

Turunen arvioi alueen lasten ja nuorten ohjatun harrastustoiminnan ja yhteisten tilaisuuksien olevan keskimääräistä vilkkaampaa. Lapset viihtyvät kotialueellaan hyvin. Se on vanhemmillekin tärkeätä. Erityiskiitokset Turunen antaa kaupungin aktiiviselle asukastupatoiminnalle, josta vastaavat ihmiset saavat Turuselta kiitettävän arvosanan.

Saaristokaupunki

Saaristokaupungin valinnassa raati otti huomioon asuinalueen uudenaikaiset, maassamme jopa ainutlaatuiset asumis- ja liikenneyhteysratkaisut sekä muutenkin Saaristokaupungin poikkeuksellisen moderniksi muotoutuvan ilmeen sekä kaavaratkaisuiltaan että yksittäisten asuinrakennusten osalta.

Omakotiasumista Kallaveden rannalla Savolanniemessä

Saaristokaupunkia luonnehdittiin termeillä ”moderni, korkeatasoinen, trendikäs, nuorekas, luonnoläheinen, viihtyisä ja turvallinen”.

Saaristokatu sai odotetusti runsaasti huomiota ja kiitosta ”todellisena oivalluksena”. Se lyhentää siltoineen ratkaisevasti kaupunginosan ja keskustan välistä kulkumatkaa. Myös Kallaveden ja sen rantaviivan hyödyntämistä alueen asukkaiden hyväksi kiiteltiin. Rantarakentaminen on ollut arvioijien mukaan suomalaisten tapa kautta historian. Tämä ”ylellisyys” unohdettiin viime vuosisadan aikana. Nyt 2000-luvulla veden läheisyys on noussut uudestaan arvoon. Saaristokaupunki on esitysten mukaan tämän arvon moderni edelläkävijäalue.

Teksti: Pertti Kovanen
Kuvat: Kuopion kaupunginosat ja kylät -verkkosivut
Pääkuva: Havainnekuva Savolanniemestä