18.02.2008

 
Asuntoministerille esiteltiin Saaristokaupunkia ja Kärängän siltaa
Asuntoministeri Jan Vapaavuoren 18.2. Kuopion vierailun teemana oli eheyttävä kaupunkirakentaminen. Käytännön esimerkkinä ministerille esiteltiin Saaristokaupunkia ja Saaristokadun Kärängän siltaa sekä erityisryhmien asumista.
Ministeri Vapaavuori luonnehti Saaristokaupunkia kauniiksi, luonnonläheiseksi alueeksi, yhdeksi oivalliseksi esimerkiksi eheyttävästä kaupunkirakentamisesta.

- Saaristokaupunki saa hyvälle mielelle, sillä siinä yhdistyvät kokonaisvaltainen, modernin kestävän kehityksen ja eheän yhdyskuntarakentamisen elementit. Uskon, että monet suomalaiset arvostavat tämäntyyppistä rakentamista ja asumismuotoa. Ollaan kaupungin kyljessä, silti luontoa keskellä.

Ennakkoluuloton formaatti

Ministeri kiinnitti huomiota siihen, että Saaristokaupunki on hyvällä tavalla tiiviisti rakennettu, ja myös alueen liikenteelliset ratkaisut ovat hyvät, erityisesti Saaristokadun ansiosta.

- Kyseessä on täysin ennakkoluuloton idea, formaatti, jossa joukkoliikenne ja kevyt liikenne on otettu huomioon. Osaltaan tällaiset ratkaisut auttavat kasvihuonepäästöjen kuriin saamisessa, ja sitä kautta voimme vastata ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja edesauttaa modernia kestävää kehitystä, Vapaavuori korosti.

Kärängän silta katsastettiin

Saaristokaupunkikierroksen päätteeksi ministeri jalkautui kaupungin edustajien kanssa Saaristokadun Kärängän sillalle, jossa rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Kun Saaristokatu valmistuu, se lyhentää saaristokaupunkilaisten matkaa keskustaan tuntuvasti. Ministeri ihaili sillalta avautuvia talvisia maisemia ja totesi tulevansa Kuopioon useammankin kuin kerran, muun muassa vuoden 2010 asuntomessuille.

Asuntoministeri sivusi myös kuntaliitosteemaa.  Hän toivoi keskusteluun avoimuutta, oli kyseessä liitos missä päin Suomea tahansa.

- Kyseessä on koko seutua koskettava asia. Kuntalaisille on annettava mahdollisuus puhua asiasta, Vapaavuori korosti.

Saaristokatu valmis loppuvuodesta

Asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimon ja katupäällikkö Ismo Heikkisen mukaan Saaristokadun rakentaminen etenee kokonaisaikataulun mukaan. Saaristokaupunkia ja keskustaa yhdistävä Saaristokatu on tarkoitus avata liikenteelle tämän vuoden marraskuussa. Urakka alkoi huhtikuussa 2006. 


Kärängän sillan rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa.

Saaristokaupungissa pidettävien asuntomessujen valmistelu on sekin täydessä käynnissä.

- Messujen teemat ovat Hyvinvointia ja elämänlaatua, Matalaenergiatalot ja Oma piha. Näihin teemoihin nivoutetaan haettavien tonttien laatukilpailu, kertoo projektipäällikkö Mervi Heiskanen Kuopion Asuntomessuilta. Messualueelta on haettavissa 35 kpl omakotitalotontteja, yksi yhtiömuotoiseen pientalorakentamiseen tarkoitettu tontti sekä 2 rivitalotonttia. Tonttien haku alkaa maaliskuussa.

Teksti: Ritva Pesonen
Kuvat: Vicente Serra


Pääkuva: Asuntoministeri JanVapaavuori (vas.) tutustui Saaristokadun Kärängän siltaan. Työmaata esitteli asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo (oik.).