23.07.2008

Kaupunki tiedottaa >Ajankohtaista >Uutiset

Saaristokaupunkiristeily Keilankannan kanavan kautta Sisävesilaiva Queen R lipuu halki aaltojen Kallaveden kauniin luonnon väreillessä auringonpaisteessa. Vaihtelevan reitin varrella on saaria ja siltoja, Rönön hieno omakotitaloalue, Pölhön saaren virkistysalue, Keilankannan kanava sekä rakenteilla oleva Siltavahti-talo. Pienessä saaressa näkyy tuulimylly.
M/S Queen R on iso alus, mutta se pystyy kiertämään saaristokaupungin reitin, sillä laivasta on purettu ylin kerros.
- Laivan ja Pölhön sillan väliin jää 15 senttimetriä, aluksen päällikkö Kari Rapo kertoo.

Rapo arvioi, että matkustajia on ollut tällä kaudella n. 6000. Hän on tyytyväinen aurinkoiseen säähän, sillä keskikesän huonot ilmat ovat verottaneet risteilymatkustajien määriä.
- Montaa risteilyä ei silti ole peruttu, Rapo toteaa. Matkustajien minimimäärä on kymmenen, mutta yleisön mieliksi liikkeelle on lähdetty joskus kuudellakin kyytiläisellä.

Risteilymatkustajat ovat iältään vauvasta vaariin, ja heissä on sekä kuopiolaisia että turisteja. Risteilyt ovat erityisesti lapsiperheiden suosiossa, ja alle 5-vuotiaat pääsevätkin mukaan ilmaiseksi. Turistit ostavat risteilyn usein osana hotellipakettia.

- Ulkomaisia turisteja on käynyt risteilyllä päivittäin heinäkuussa, lipunmyyjä Tuuli Meurman kertoo.

Queen R

Queen R kuuluu Roll-laivayhtiöön, jolla on käytössään lisäksi kolme muuta laivaa: Ukko, pienempi Princess Anne sekä BlueWhite Eagle. Viimeksi mainittu on Suomen suurin sisävesiristeilijä, joka kulkee reittiliikenteessä Kuopiosta Lappeenrantaan.

Kari Rapo on rakentanut Queen R:n yhdessä perheensä kanssa vuonna 2001. Saaristokaupungin reittiä laiva alkoi kulkea viime vuoden elokuussa. Reitin pituus on 19 kilometriä, ja matka kestää 1,5 tuntia. Laivaan mahtuu maksimissaan 200 matkustajaa, ja laivassa on kahvila A-oikeuksin.

Queen R on ollut tänä vuonna vesillä toukokuun puolivälistä alkaen, ja risteilyjä jatketaan ainakin elokuun loppuun. Pitempäänkin, jos säät sallivat.

Laivat nimetään usein naisten mukaan, ja niin on Queen R:n kohdallakin.
- R-kirjain tulee vaimoni Raija-Liisan nimestä, Kari Rapo kertoo.

Keilankannan kanavalle on rakenteilla 15- ja 13-kerroksiset asuintalot.

Nuoret kapteenit

Nuoria matkustajia käy usein vierailulla kapteenin kajuutassa laivan ohjaamista harjoittelemassa. Tällä reissulla kajuuttaan tulee mm. 9-vuotias Jan Marin, joka ohjaa laivaa pitkän matkaa. Kari Rapo neuvoo koko ajan vieressä.

Porista kotoisin oleva Jan on tullut Kuopioon lomalle isänsä kanssa. Jan kertoo, että hän on käynyt aiemmin Silja Linen ohjaamossa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun hän itse ohjaa laivaa.

- Ruori tuntuu aluksi kevyemmältä, mutta pitemmälle käännettäessä se alkaa tuntua raskaalta, Jan kuvailee laivan ohjaamista.
- Tämähän menee hienosti. Tällä pojalla on ajatusta hommassa, Kari Rapo kehuu.

9-vuotias Jan Marin ohjaa keskittyneesti. Nimestään huolimatta hän ei aio isona merimieheksi, vaan tahtoo mieluummin taksikuskiksi tai helikopterinkuljettajaksi.

Lentokentältä suoraan laivaan

Roll Risteilyiltä voi varata laivoja myös tilausristeilyille, ja monet yritykset hyödyntävätkin tätä palvelua erityisesti keväisin. Tilausristeilyjä tehdään etupäässä Kuopion ympäristössä, mutta heinäkuussa on mahdollista kulkea vesiteitse esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlille.

Kuopion laivaliikenteen yhtenä ainutlaatuisena piirteenä on se, että laivalla on mahdollista kulkea suoraan lentokentälle lentomatkustajia vastaan. Rollin laivoista sekä Queen R:llä että Princess Annella onkin tehty tilausristeilyjä lentoterminaaliin.

Pääkuva: 3-vuotias Väinö ja 6-vuotias Aarne harjoittelevat laivan ohjausta. Aluksen päällikkö Kari Rapo neuvoo.

Virpi Pietiläinen