25.10.2008

Kaupunki tiedottaa >Ajankohtaista >Uutiset

Saaristokadulle satoi kiitosta
 
Saaristokadun vihkiäisnauhan katkaissut valtiovarainministeri Jyrki Katainen kiitteli juhlapuheessaan uutta katuosuutta "Uskomattoman hienoksi innovaatioksi". Kataisen mukaan uusi katu ja koko Saaristokaupunki soveltuvat mille tahansa Suomen kaupungille malliesimerkiksi ekologisesta ja innovatiivisesta yhdyskunta- ja kaupunkirakentamisesta ja rakentamisen periaatteista.
 

Jyrki Katainen Saaristokaupungista ja –kadusta:
”Tajunnanräjäyttävä kokonaisuus”

- Tajunnan räjäyttävä kokonaisuus, valtiovarainministeri Jyrki Katainen tiivisti näkemyksensä Saaristokaupunki-hankkeesta.

Suomessa on käyty aivan viime viikkoina vilkasta keskustelua siitä, minkälainen kaupunkirakentamisen malli on Suomessa toimivin ja ekologisin. Hän kehotti kaupunkeja tulemaan paikan päälle Kuopioon katsomaan, minkä laatuista suomalainen oivaltava ja osaava kaupunkirakentaminen parhaimmillaan on.

- Olen kierrellyt katsomassa rakennuskohteita ja kokonaisuuksia todella monessa kaupungissa. Esimerkiksi Jyväskylän keskustan rantarakentamista on paljon eri yhteyksissä ylistetty. Mutta nyt voin sanoa, että Kuopion Saaristokaupunki-kokonaisuus pesee kaikki vertailukohteet kuusi – nolla, Katainen arvioi. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kiitteli juhlapuheessaan uutta katuosuutta "Uskomattoman hienoksi innovaatioksi".

Kaupunginjohtaja Petteri Paronen:
”Saaristokatu on silta tulevaisuuteen”

Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen muistutti puheessaan Kuopion velvollisuuksista Itä-Suomen tärkeimpänä veturikaupunkina ja kasvukeskuksena. Tämä seikka edellyttää Kuopiolta panostusta palvelujen ohella asumiseen, kaavoittamiseen ja sujuvaan liikenteeseen.

Kuopio tahtoo turvata näin väestönkasvun edellytykset ja samalla asukkailleen ja kaupunkiin muuttajille viihtyisän elinympäristön.

Parosen mukaan Saaristokatu on panostus myös tulevaisuuteen ja tuleville sukupolville. Kuopiossa asuu runsaan kahden vuoden kuluttua 96 000 ihmistä. Kaupunkilaisista 14 000 – 15 000 ihmistä eli noin 15 prosenttia asuu ensi vuosikymmenellä Saaristokaupungissa.

- Tulevaisuuden ja kestävän kehityksen kannalta on tärkeätä, että tuhansien ihmisten matka kaupunkikeskustan palveluihin lyhenee pyöräilemällä tai kävelemällä tehtäväksi. Ihmiset pääsevät kulkemaan kaupunkikeskustaan Saaristokatua pitkin sujuvasti, pienenevin päästöin ja vähentyvien kustannuksin.

Saaristokaupungin asukkaiden edestakainen matka kotoa keskustaan lyhenee uuden kadun ansiosta keskimäärin lähes 20 kilometrillä.Valtiovarainministeri Jyrki Katainen, Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leila Savolainen, ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti, Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen ja Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kaartinen.

Siltaosuuden uusi Saaristopuisto

Paronen kiitteli siltaa paitsi ekologiseksi, myös kauneusarvoltaan korkeatasoiseksi ratkaisuksi. Saaristokadun 1,4 kilometrin pituinen vesistö- ja siltaosuus on toteutettu maisemakatuna, jonka suunnittelua ja rakentamista opetusministeriö on tukenut.

Siltaosuuden pikkusaarista muodostuu Kuopion uusi ulkoilu- ja vapaa-ajan alue, Saaristopuisto. Puistoalue pitää sisällään viihtyisiä oleskelu- ja levähdysalueita, ympäristötaideteoksia, kaksi Saaristokaupungin porttia ja kulkijan silmää miellyttävän valaistuksen.

Portti vuoden 2010 asuntomessuille

Kuopio järjestää Saaristokaupungissa valtakunnalliset asuntomessut kesällä 2010. Saaristokatu on tärkein väylä tulevalle asuntomessualueelle.

Saaristokadun rakennustyöt alkoivat vuonna 2006, eli poikkeuksellisen hankalasti rakennettavaan maastoon vedetty katu on valmistunut nopeasti. Kaupunginjohtaja Paronen osoitti erityiskiitokset suurhankkeessa mukana olleille osapuolille, joiden yhteistyö on sujunut esimerkillisen hyvin.

Erityisen kiitoksen saivat alueen asukkaat, jotka ovat olleet hankkeen alusta lähtien yhteistyömyönteisiä ja osallistuneet yhteisiin keskustelu- ja neuvottelutilaisuuksiin kiitettävän aktiivisesti.

- Asukkaiden myönteinen suhtautuminen ja maltillisuus on ollut avaintekijä sille, että hanke on edistynyt näin sujuvasti ja nopeassa aikataulussa.

Kuopiolaiset mieltyivät valmiiseen Saaristokatuun

Kuopiolaiset kävelijät, juoksijat ja pyöräilijät ottivat uuden Saaristokadun käyttöön heti avajaispäivän aamuna. Siltaosuudella kohti Unto Koistisen siltaa kävellyt kuopiolaisrouva piti perjantaista YK:n päivää Kuopion kannalta nappiin osuneena avajaispäivänä.

- YK:han on sillan- ja rauhanrakentaja. Tästä lähtien Kuopio muistaa YK:n päivän myös Saaristokadun vihkiäispäivänä, Rautaniemestä lenkkeillyt rouva pohdiskeli.

Teksti: Pertti Kovanen
Kuvat: Hannu Miettinen