04.05.2009

Kaupunki tiedottaa >Ajankohtaista >Uutiset

Presidentti Martti Ahtisaari Kuopiossa
Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari vieraili Kuopiossa maanantaina 4.5. Kaupungin tarjoaman lounaan jälkeen ohjelmassa oli Saaristokaupungin kiertoajelu. Tässä yhteydessä presidentti Ahtisaari kävi tarkastamassa hänelle nimettävän koulun paikan. Presidentti Ahtisaari piti juhlapuheen Musiikkikeskuksessa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston vuosijuhlassa.
"Lue enemmän - luulet vähemmän"

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan nimetty koulu sijaitsee Saaristokaupungin Matkusnimenkadun risteyksessä. Koulu valmistuu käyttökuntoon vuonna 2011.

Tulevan koulun paikalla paljastettiin puinen laatta, joka tullaan siirtämään koulun valmistuttua sen sisätiloihin. Tilaisuudessa esiintyi Aurinkorinteen koulun kakkosluokkalaisten kuoro.

- Tulen sitten uuden koulun avajaisiin, lupasi presidentti Ahtisaari.

- Lue enemmän - luulet vähemmän. Pistäkää tämä ohje uuden koulunne seinälle.

Vierailun isännät rehtori Matti Uusitupa (vasemmalla), Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen ja kaupunginjohtaja Petteri Paronen kuuntelemassa CMI -tilannekatsausta.

"En ole missään Suomessa tavannut kauniimmin suunniteltua asuntoaluetta"

Presidentti Ahtisaaren kiertoajelu käsitti kierroksen myös muualla Saaristokaupungissa. Hän vaikutti erittäin ihastuneelta näkemäänsä.

- Kiertoajelu oli antoisa. En ole missään Suomessa tavannut kauniimmin suunniteltua asuntoaluetta.

Nuorten syrjäytyminen huolestuttavaa

Järjestetyssä lehdistötilaisuudessa presidentti Martti Ahtisaari ilmaisi huolensa suuresta ilman työtä ja koulutusta jäävien nuorten määrästä ja elämästä syrjäytymisestä.

- Jokaisen on päästävä peruskoulun jälkeen jatkamaan. Tämmöiset asiat pitää panna kerta kaikkiaan järjestykseen.

- Ei voi olla niin, että puhumme hyvinvointivaltiosta, mutta voimme pahoin.

Juhlapuhe ja Savon Sanomien Saima-mitali

Presidentti Martti Ahtisaari piti juhlapuheen Musiikkikeskuksessa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston vuosijuhlassa. Hänelle luovutettiin tilaisuudessa myös Savon Sanomien Saima-mitali. Martti Ahtisaaren perustamalle CMI -järjestölle tilaisuudessa lahjoitettiin 40.000 euroa.

Presidentti Ahtisaari oli huolissaan suomalaisten opiskelijoiden ulkomailla tapahtuvan opiskelun vähenevästä suunnasta.

Juhlapuheessaan presidentti Ahtisaari kummasteli EU-vaalien vähäistä kiinnostusta, vaikka siellä kuitenkin tehdään entistä enemmän meitä koskevia päätöksiä.

- Meidän on saatava äänemme enemmän kuulumaan EU-edustuksen kautta.

Presidentti Ahtisaari kiinnitti myös huomiota Suomessa käytettäviin tutkimus- ja tuotekehitysmäärärahojen suuruuteen ja niillä saavutettaviin tuloksiin.

- Meillä käytetään varsin suuria summia tutkimukseen ja tuotokehitykseen.

- Kehittämistä ei useinkaan jatketa massatuotantoon saakka ja lupaava keksintö myydään monesti ulkomaille.

Mikä on CMI?

CMI (Crisis Management Initiative) on presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama järjestö, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on. Järjestö on itsenäinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää kestävää turvallisuutta. CMI työskentelee kansainvälisen yhteisön kriisinhallinta- ja konfliktinratkaisukyvyn parantamiseksi. CMI:n toiminta perustuu laajoille verkostoille ja se yhdistää tutkimuksen, toiminnan ja vaikuttamisen.

Kuopio oli Martti Ahtisaaren koulukaupunki


Presidentti Martti Ahtisaari käy mahdollisuuksien mukaan Kuopiossa vuosittain 12.6. järjestettävässä "Kasarmin kakaroiden" tapaamisessa. Kuva vuodelta 2008.

Martti Ahtisaari asui Kuopion kasarmialueella vuodesta 1937 vuoteen 1944. Muuttaessaan Kuopioon hän oli vajaan seitsemän vuoden ikäinen.

Koulunkäynnin Martti Ahtisaari aloitti Asemakoululla, jossa hän kävi kaksi ensimmäistä luokkaa. Kolmannelle luokalle hän siirtyi Valkeisen kouluun josta tie vei lyseoon. Ylioppilaaksi tuleva presidentti ja rauhannobelisti kirjoitti Oulussa, jonne hänen isänsä sotilasura vei heti sodan päätyttyä.

Teksti Veijo Martikainen
Kuva Vicente Serra