02.10.2009Päättäjien metsäakatemia rantautui Saaristokaupunkiin

Päättäjien metsäakatemia tutustui perjantaina 2.10. Kuopion Saaristokaupunkiin asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimon johdolla. Kierros herätti osallistujissa poikkeuksetta kiittäviä lausuntoja.
"Kuopiossa on pakko osan asua rannalla"

Päättäjien Metsäakatemian kurssiin kuuluva kolmipäiväinen maasto-osuus järjestettiin tällä kertaa Varkaudessa ja Kuopiossa. Tämänkertainen kurssi oli järjestyksessä kahdeskymmenesseitsemäs. Jo kurssien vakiokohteeksi kuuluvan Puijon lisäksi oli käyntikohteeksi valittu myös Kuopion Saaristokaupunki ja sinne ensi kesäksi valmistuva asuntomessualue.

Valtiovarinministeriön ylijohtaja Päivi Laajalalle käynti Saaristokaupungissa oli jo toinen. - Asuntomessualue on upeimpia - jopa upein - näkemistäni asuinalueista. Vieressä "Saaristokaupungin isä", asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo.

Kuopion erikoisuus moneen muuhun kaupunkiin verrattuna on kaupungissa oleva rantojen määrä. Kilometreinä rantaviivaa on jo pelkästään Saaristokaupungissa 43 km.

- Voikin sanoa, että meillä osa asukkaista on pakotettu asumaan joko rannalla tai ainakin lähituntumassa, sanoo asuntotoimenjohtaja Harjunheimo.

- Itse Saaristokaupungin pinta-ala on 13 neliökilometriä ja rakennuskustannuksiksi on arvioitu 1,6 miljardia euroa.

Kansanedustaja Veijo Puhju (vas) ja Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling kehuivat asuinpaikkoja komeiksi. - Tullihan näistä olisi perittävä, naurahti pääjohtaja Erling.

Saaristokatu lyhentää matkaa neljäsosaan

Saaristokaupungin ja keskustan välille keväällä 2008 valmistunut Saaristokatu siltoineen lyhentää matkaa seitsemästätoista kilometristä neljään kilometriin ja tämä on mahdollistanut kesän 2010 asuntomessujen pitämisen Kuopion Saaristokaupungissa.

- Olemme siitä erikoinen kaupunki, että voimme sanoa laajentuneemme kohti keskustaa, naurahtaa Harjunheimo.

- Ihanaa asuinaluetta. Vaikka täällä on rakennettu tiiviisti, on silti saatu avaruutta, sanoi MTK:n metsäjohtokunnan 2. puheenjohtaja Annukka Kimmo.

Tutustuminen Saaristokaupunkiin alkoi bussikierroksella, jonka aikana kurssilaiset saivat hyvän yleisnäkemyksen alueesta. Kierroksen aikana vieraiden antamien lausuntojen perusteella voi sanoa Saaristokaupunkiprojektin olleen erittäin onnistuneen.  Ehkä me kuopiolaiset olemme jo turtuneet  asuinympäristöömme. Siksi onkin hyvä kuulla välillä mielipiteitä myös kauempaa tulleilta.

Kuopio tuottaa energiansa ympäristöystävällisesti

Aamupäivän ohjelmaan kuului myös Kuopion Energian tuotantojohtaja Peter Seppälän pitämä alustus, jossa hän kertoi Kuopion mallista tuottaa ympäristöystävällistä energiaa. Kuopiossa tapahtuva kaukolämmön ja sähkön yhteistuotanto mahdollistaa voimalaitosten käytön n. 90 % hyötysuhteella, jonka jo polttoaineesta riippumatta voi sanoa olevan ympäristöystävällistä.

Tuotantojohtaja Peter Seppälä edellyttää huoltovarmuutta polttoainehuollossa. Oikealla projektipäällikkö Elina Antila Päättäjien Metsäakatemiasta.

- Meillä Kuopiossa myös pientalot pyritään kytkemään kaukolämpöverkkoon. Kaukolämpöverkkomme piiriin kuuluukin 90 % Kuopion asukkaista, kertoo tuotantojohtaja Seppälä.

Pääpolttoaineena Kuopiossa on lähialueelta saatava turve. Nyt rakenteilla oleva uusi voimalaitos mahdollistaa myös hakkeen käytön ja öljyn kulutus rajoittuu vain käynnistykseen.

"Vuonna 2012 haketta tarvitaan 5000 rekallista"

- Haketta pystymme vuoden 2012 jälkeen polttamaan 5000 rekallista vuodessa. Vuoden 2020 jälkeen rakennettava ”Haapaniemi 4” lisää vielä hakkeen käyttömahdollisuuden reilusti kaksinkertaiseksi.

- Toivommekin Teiltä päättäjiltä yhteistyötä ja ymmärtämystä siihen, että voimme luottaa kotimaisen polttoaineen riittävään saantiin kohtuullisella hinnalla.

Kurssille osallistuivat myös tutkimusjohtaja Yrjö Viisanen (vas) Ilmatieteen laitokselta ja toimitusjohtaja Kari Lahti L&T Biowatti Oy:stä. Yrjön olisi järjestettävä hyviä ilmoja. Näin Kari voisi toimittaa kuivaa polttoainetta.

Päättäjien Metsäakatemiaa tarvitaan

Päättäjien metsäakatemian kurssilaiset koostuvat korkean tason suomalaisista päättäjistä ja mielipidevaikuttajista. On tärkeää, että he saavat mahdollisimman realistisen kuvan metsän merkityksestä ja mahdollisuuksista Suomelle ja sen eri alueille.

Puun ja metsien käytössä on tapahtumassa muutos. Tämä muutos on toisille menetys ja toisille puolestaan menestys. On hyvä, että Suomen Metsäyhdistys pitää päättäjämme ajan tasalla tästä kehityksestä muun muassa Päättäjien Metsäakatemian avulla

Teksti ja kuvat Veijo Martikainen.