19.10.2009


Saaristokadun sillan nimitaulut
 
 
Viime vuonna käyttöön otetun Saaristokadun sillat välillä Kumpusaari - Käränkä ovat saaneet nimitaulut. Kadun vesistöosuudella Kumpusaaren ja Saaristokaupungin Kärängän välillä on neljä siltaa.
Siltojen nimet Kuopiossa vaikuttaneiden kuvataiteilijoiden mukaan

Saaristokadulla on vesistöosuutta yhteensä 1,5 km, josta siltoja on lähes 500 metriä. Ensimmäinen silta keskusta päin tultaessa, Ellen Thesleffin silta, on 280 metriä pitkä. Fridolf Weurlanderin sillan pituus on 30 metriä, Anton Lindforssin silta on 22 ja Unto Koistisen silta 160 metriä pitkä.

Taulut on toteutettu mustaan graniittilaattaan Shadow Stone –kuvana. Kuopiolainen yritys JJK Stone Oy on valmistanut taulujen graniittiosat.

Muista taiteilijoista, paitsi Weurlanderin, on käytetty heidän itsensä tekemiä omakuvia. Weurlanderista ei sellaista ollut käytettävissä, joten hänestä on valokuvaaja Victor Barsokevitschin ottama valokuva.

 

Fridolf Weurlander (1851–1900)

Fridolf Weurlander oli kuopiolainen postimiehen poika, joka lähti jo nuorena maailmalle tullakseen taidemaalariksi. Opiskeltuaan Saksan taidekeskuksissa hän palasi Kuopioon. Taiteilija tunnetaan romanttisista savolaisista järvimaisemistaan, joista kuvastuu seesteisen kesäpäivän tunnelma poutapilvineen ja rauhallisesti soutelevine ihmisineen. Kotiseudun idyllisillä kuvauksilla Kallaveden rannoilta ja Kuopion ympäristöstä on erityistä paikallista merkitystä.

Ellen Thesleff (1869-1954)

Taidemaalari ja -graafikko Ellen Thesleff kuuluu Suomen taiteen merkittävimpiin naistaiteilijoihin. Hän on tunnettu omaleimaisesta, rohkeasta ja väritäyteisestä ilmaisustaan, tärkeänä innoittajana luonto. Kuopio liittyy taiteilijan lapsuuteen. Hänen perheensä asui täällä vuosina 1872–1884. Koti Tulliportinkadulla ja kesähuvila läheisessä Kumpusaaressa muodostuivat suvun ja ystävien kokoontumispaikoiksi. Pääsy kuopiolaisen piirustuksenopettajan tunneille kannusti Elleniä jo lapsena kuvataiteilijan uralle.

Unto Koistinen (1917–1994)

Unto Koistinen oli sodanjälkeisen taiteemme keskeisiä hahmoja. Monipuolinen taiteilija muistetaan niin tunnelmallisista kesäyön maisemistaan kuin ilmeikkäistä henkilökuvistaan sekä erityisesti aistillisista naisfiguureistaan. Hän oli maineikas taitavana piirtäjänä, viivan mestarina. Koistinen tunnettiin myös Kuopion taiteilijapiireissä. Hänellä oli kiinteät siteet kaupunkiin kuopiolaissyntyisten vanhempiensa ja vaimonsa kautta. Perheen monivuotinen kesänviettopaikka oli Kärängän saaressa.

Anton Lindfors (1890–1943)

Anton Lindforss oli maisemamaalari, tunnettu erityisesti pohjoisen luonnon tulkitsijana, mutta myös savolaisaiheiden kuvaajana. Taiteilija vietti lapsuus- ja kouluvuotensa Kuopiossa. ”Vorssin” taiteellinen lahjakkuus tuli esille jo lyseoaikoina. Unelma taiteilijan ammatista toteutui taideharrastuksen syrjäyttäessä lakitieteen opinnot. Lindforss liikkui vielä myöhemminkin näillä tienoilla maalaten maisemia mm. Hiltulanlahdesta ja Leppävirralta sekä näkymiä Kuopiosta.

Kuvat PDF

Lisätiedot:
- kaupunginpuutarhuri Erkki Oinonen, puh. 044 718 5711
- suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen, puh. 044 718 5714


Taiteilijakuvaukset Kuopion Taidemuseon intendentti Marianna Huttunen
Pääkuva Hannu Miettinen