23.10.2009



Kuopion asuntomessuilla asutaan järven rannalla

Kuopion asuntomessujen kärkiteemat - hyvinvointi ja elämänlaatu, matalaenergiatalot ja pihat - nousevat monipuolisesti esiin Lehtoniemen Helmen messualueella ja esittelykodeissa. Asumisen laadusta kertoo tasokas rakentaminen, palvelujen läheisyys sekä kaunis saaristomaisema.

Kuopiossa 16.7. – 15.8.2010 järjestettävillä asuntomessuilla esitellään 33 omakotitaloa, yksi paritalo ja kaksi rivitalokohdetta. Omakotitalojen huoneistoalat vaihtelevat 100 neliöstä lähes 400 neliöön. Tontit on voitu ostaa tai vuokrata. Tonttien hinnat ovat sijainnista riippuen 40 - 100 euroa tonttineliöltä.

- Ensi kesän asuntomessuilla tullaan näkemään suomalaisen omakotiasujan unelmia: Lähes kaikista asuntomessualueen taloista avautuu näkymä Kallavedelle. Saunojen etäisyys rantaviivasta on lähimmillään vain kolme metriä, kertoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Projektipäällikkö Mervi Heiskasen (vas.) mukaan messualueen rakentaminen on edennyt myötätuulessa talouden taantumasta huolimatta. Yli puolet rakentajista on yksityisiä rakennuttajia ja loput talotehtaita, rakennusliikkeitä tai muita tahoja.

Lehtoniemen Helmen asuntomessualue

Asuntomessualue Lehtoniemen Helmi sijaitsee Kuopion eteläisessä kaupunginosassa, Saaristokaupungissa. Noin 18 hehtaarin kokoisella asuntomessualueella on lisäksi uimapaikka, lasten leikkipuisto ja Painija Eino Leinon puisto lähiliikuntapaikkoineen. Päiväkoti sijaitsee asuntomessualueella. Koulu ja kauppa rakentuvat Keilankannan kanavan läheisyyteen.

Rakentamisessa tavoitellaan energiatehokkuutta ja rakennusmateriaaleina käytetään mm. kiveä, puuta, tiiltä, betonia ja harkkoja. Messutalojen lämmitysratkaisuina käytetään mm. aurinkoenergiaa, maalämpöä ja kaukolämpöä.

Kuopiossa on rantaviivaa noin 2800 km, eli noin 30 metriä jokaista kuopiolaista kohden. Asuntomessualueen taloista lähes kaikista avautuu upea järvimaisema.

Paikalla rakennettu rapattu eristeharkkotalo Villa Oliver on yksi messualueen suurimpia taloja. Nelihenkisen perheen kodin sisustuksessa hyödynnetään runsaasti paikallisten yritysten tuotteita ja designia.

Messualueella on yhdeksän rantakohdetta, joista viidellä on oma rantasauna. Helinin rantasauna sijoittuu komean avokallion kylkeen. Rantaan ja laiturille siirrytään viherhuoneiden ja avokalliota reunustavien terassien kautta.

Laivalla messuille

Messualueelta keskustaan on noin kuusi kilometriä. Messualueelle vierailijat kuljetetaan busseilla jo itsessään nähtävyyskohteena olevaa kaunista Saaristokatua pitkin. Kallaveden ympäröimälle asuntomessualueelle pääsee myös risteilemällä. Sisävesiristeilijät kuljettavat messumatkaajat satamasta Keilankannan kanavalle, joka on noin 300 metrin päässä messuportilta.


Kuopion asuntomessut ovat järjestyksessä 41. valtakunnalliset asuntomessut. Edellisen kerran asuntomessut pidettiin Kuopiossa vuonna 1980. Kaupunginjohtaja Petteri Parosen mukaan messualue kantaa vuosien ajan ja Jynkän messualue tunnetaan edelleen hyvin.

Asuntomessut tuovat näkyvyyttä kaupungille ja ensi kesäksi onkin mietitty paljon myös oheistapahtumia messujen yhteyteen. Asuntomessujen aikaiset kulttuuriesitykset ja tapahtumat tulevat keskittymään Matkustajasataman ja satamatorin alueelle.

Lokakuussa 2009 messuihin on aikaa noin yhdeksän kuukautta. Alueella riittää vielä tekemistä, mutta kaiken luvataan olevan valmiina, kun messut aukeavat yleisölle 16.7.2010 klo 10.

Raija Korhonen