08.09.2011

 

Taidetta Martti Ahtisaaren kouluun 

Saaristokaupungin uuteen Martti Ahtisaaren kouluun on valmistunut kaksi taideteoskokonaisuutta, jotka on tilattu kuopiolaiselta taiteilijalta Jyrki Heikkiseltä (s. 1958). Molemmat on suunniteltu koulun korkeaan keskitilaan, joka toimii ruokalana. ”Maailmanpuu” ja ”Irti maasta” koostuvat yhteensä kymmenestä 120x120 cm:n kokoisesta akryylivärein mdf-levylle tehdystä maalauksesta.

Kuva Osa taideteoksesta Maailmanpuu
Osa teoksesta Maailmanpuu


Taiteilijavalintaan vaikutti Jyrki Heikkisen tarinallinen ja sarjakuvamainen tyyli, jonka arveltiin sopivan hyvin koulun henkeen. Jyrki Heikkinen on tunnettu ja ansioitunut runoilija ja sarjakuvataiteilija, mutta hän on työskennellyt viime vuosina aktiivisesti myös kuvataiteilijana, erityisesti piirtäjänä. Hänen kuvailmaisussaan ja aihepiirissään on paljon kytkentöjä lasten ja nuorten maailmaan.

- ”Maailmanpuu” koostuu seitsemästä maalauksesta. Sen teema on vakaus ja näkyvä maailma. Se on myös tämän maailman monimuotoisuuden ja runsauden kuvaus. Maalauksista hahmottuu puu, joka kasvattaa itsestään maailman osasia, tunnistettavia kappaleita, työkaluja, kojeita, eläimiä ja hybridiolentoja, kuvailee taiteilija teostaan.

Kuva Taideteos Irti maasta
Irti maasta -teoksen tunnelmassa on liikettä.

”Irti maasta”-kokonaisuuden teema puolestaan on aineettomuus ja henki. Kolmessa vaakatasossa olevassa kuvassa joukko fantasiaolentoja ponnistaa maasta ilmaan kohtaamaan toisia olentoja. Tunnelma on täynnä liikettä ja lentämisen riehakkuutta.

Heikkisen teokset ovat kaupungin prosenttitaidehankintoja, joita toteutetaan uusiin rakennuskohteisiin.

Julkistamistilaisuudessa puheenvuorot käyttivät taiteilijan lisäksi rehtori Titta Kaukonen ja kaupungin prosenttityöryhmän puheenjohtaja Eero Koivisto.

Bookmark and Share