22.04.2013

Pölläkänsalmen silta yhdistää Savolanniemen ja Rautaniemen 

Kun Pölläkänsalmen silta valmistuu elokuussa 2013, se avaa liikkumiselle uusia mahdollisuuksia. Savolanniemen ja Rautaniemen yhdistävä silta on tehty ajoneuvoliikenteelle, kevyelle liikenteelle sekä vapaa-ajan liikkujia varten. Sillan ansiosta kaupungin keskustaan pääsee entistä nopeammin.

Pölläkän siltaa rakennetaan
Pölläkänsalmen silta valmistuu loppukesästä 2013. Kuva: Vicente Serra

Kuopion Saaristokaupungin tonttikysynnän uskotaan vilkastuvan entisestään sillan valmistuttua. Uusi reitti tuo suoremman yhteyden sekä etelään päin moottoritielle suuntaaville että Kuopion keskustaan tuleville.

Silta on monikäyttöinen. Sitä pitkin voivat kulkea yksityisautoilijat ja julkinen liikenne, mutta myös pyöräilijät, jalankulkijat, hölkkääjät tai rullaluistelijat.

Joukkoliikenteen kannalta elokuulle suunniteltu sillanavaus on rakentajien mielestä järkevä. Elokuusta alkaen siltaa pitkin pääsevät liikennöimään muun muassa koululaisbussit.

Veneilijät voivat ajaa Pölläkänsalmea pitkin kuten ennenkin. Mikäli purjevene on erityisen korkea, se ei kuitenkaan mahdu sillan alta.

- Alikulkukorkeus veneväylän kohdalla on 8,5 metriä, ja veneväylän leveys on10 metriä, tarkentaa rakennuttajapäällikkö Jukka Rissanen Kuopion kaupungilta.

Väylää tullaan ruoppaamaan salmen yli rakennetun työpadon purun yhteydessä toukokuun aikana.

Hyvä talvi sillanrakentamiselle

Kolmiaukkoinen, betoninen ulokepalkkisilta on valmistunut aikataulun mukaan.

- Mennyt talvi oli ihanteellinen töiden etenemisen kannalta, kun kovia pakkasia ei ollut, sanoo työmaapäällikkö Juhani Mielonen Destia Oy:stä.

Siltaurakka alkoi marraskuussa 2012 kadun rakennustöillä, ja sillan rakentaminen käynnistyi perustustöillä itsenäisyyspäivän tienoilla.

Merkittävä etappi oli 19.4.2013, jolloin urakoitsija aloitti sillan kannen valun. Vappuun mennessä silta on jännitetty, sen jälkeen telineet puretaan alta pois ja sillan kantamuurit päällystetään graniittiverhoilulla. Toukokuun lopulla on kannen eristyksen vuoro. Pölläkänsalmen uudella sillalla on kokonaispituutta 72 metriä.


Ritva Pesonen