24.10.2013

SAARISTOKADUN VALMISTUMISESTA VIISI VUOTTA

Viiden vuoden ikään ehtinyttä Saaristokatua juhlitaan julkaisemalla video. Kuviin on koottu Saaristokadun kaksi vuotta kestäneen rakentamisen vaiheita ja nykyhetkeä.

>>> Katso video.

 

Saaristokadun avajaiset 24.10.2008
Saaristokadun avajaisissa silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (vas.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leila Savolainen ja kaupunginjohtaja Petteri Paronen.

Saaristokatu valmistui viisi vuotta sitten ja avattiin liikenteelle 24.10.2008. Avajaisia kunnioitti läsnäolollaan silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Nyt virstanpylvästä juhlistetaan julkaisemalla video 24.10.2013.

Saaristokaupunki on neljän kaupunginosan (Lehtoniemi, Rautaniemi, Savolanniemi, Pirttiniemi) kokonaisuus, jonka Saaristokatu yhdistää kaupungin keskustaan.

Saaristokatu alkaa kaupungin puoleisesta päästä Tasavallankadulta ja päättyy liikenneympyrään Keilankanavan läheisyydessä Lehtoniemessä. Tällä osuudella on mittaa noin viisi kilometriä.

Saaristokatu koostuu neljästä sillasta
Kumpusaaren ja Kärängän välisellä, Kallaveden ylittävällä vesistöosuudella on Saaristokadussa mittaa 1,5 kilometriä, josta neljän sillan yhteisosuus 500 metriä.

Taiteilijoiden mukaan nimetyistä silloista ensimmäinen keskustasta päin tultaessa on Ellen Thesleffin silta, 280 metriä. Fridolf Weurlanderin sillan pituus on 30 metriä, Anton Lindforsin silta 22 metriä ja Unto Koistisen silta 160 metriä. Keilankannan silta on 140 metriä pitkä.

Saaristokadun rakentamista
Saaristokadun rakentaminen eteni vuonna 2006 Kumpusaaressa sekä Pölhön saaren että Siikaniemen suuntaan. Kuva: Ismo Heikkinen

Faktatietoja Saaristokadusta

Saaristokadun rakentaminen maksoi Tehdaskadulta Käränkään noin 16 miljoonaa euroa, Keilankannan silta ja kanava noin 3,5 miljoonaa, eli yhteensä 20 miljoonaa euroa.  Saaristokadun osuudet Lehtoniemessä ja Kärängässä tulivat maksamaan 3 miljoonaa euroa.

Saaristokadun siltoihin käytettiin 1 130 250 kg terästä, 15 831 kuutiota betonia ja 1 247 metriä teräsputkipaaluja.

Omarantaisia rivitalokoteja Keilankanavan rannalla
Omarantaisia rivitalokoteja Keilankanavan rannalla 2012. Kuva: Vicente Serra

Mistä Saaristokaupunki sai nimensä

Nimi samoin kuin koko Saaristokaupunki on kaavoituspäällikkö Leo Kososen idea. Kallavesi saarineen on vahvasti läsnä koko Saaristokaupungissa, Kallavesi näkyy usean saaristokaupunkilaiskodin ikkunasta. Nykyisiltä ja tulevilta asuntoalueilta maksimietäisyys Kallaveteen on vain 500 metriä. Rakentamisen yhteydessä syntyi lisäksi kaksi saarta, Käränkä ja Lehtoniemi ovat nyt saaria.

Syksyllä 2013 asukasluku on 8 500. Asukasluku kasvaa vuosittain noin 500 – 800. Vuonna 2020, jolloin Saaristokaupungin arvioidaan olevan kokonaan rakennettu, asukasmäärän arvioidaan olevan noin 15 000.

Teksti: Terhi Leppänen