07.11.2013

AHTISAARI-PÄIVÄSSÄ MUKANA REILUUS JA SOVITTELU

Ahtisaari-päivän kunniavieras Martti Ahtisaari vieraili päivän aikana nimikkokoulussaan sekä Kuopion Lyseossa. Kun Ahtisaari saapui kaupungintalolle, koululaiset lähettivät taivaalle 300 rauhan ilmapalloa. Päivä jatkui Itä-Suomen yliopistolla pidettävällä yleisötilaisuudella.


Koululaiset päästivät Ahtisaari-päivän kunniaksi ilmoille rauhan ilmapallot, punaisten I love Kuopio -pallojen kera.

Tämän vuoden Ahtisaari-päivän teemana on reiluus. Teema sopii hyvin Martti Ahtisaaren kouluun, jossa vertaissovittelu on osa koulun arkipäivää. Jos kiistaa tulee, koululaisten keskuudesta valitut vertaissovittelijat auttavat voittamaan erimielisyyksiä. Jo yli 100 ristiriitatilannetta on ratkottu koulussa tällä menetelmällä vuoden aikana.

Presidentti Martti Ahtisaari ratkoo myös konfliktitilanteita, tosin isommassa mittakaavassa. Ahtisaaren diplomatian taidot ovat kysyttyjä maailmanlaajuisesti. Hän muistutti, että elämässä pääsee pitkälle, kun yrittää paljon.

- Itse olen lähtöisin vaatimattomista oloista. Olen saanut käydä koulua, muun muassa täällä Kuopiossa. Viestini on, että uskokaa itseenne ja tukekaa toinen toisianne. Niin voitte tehdä suuria ja merkittäviä asioita.

Ahtisaareen teki erityisen vaikutuksen nimikkokoulunsa oppilaiden esiintymistaidot. Kuva: Vicente Serra
Ahtisaareen teki erityisen vaikutuksen nimikkokoulunsa oppilaiden esiintymistaidot.

Martti Ahtisaaren koululla palkittiin myös sovittelijaoppilaita. Rauhankyyhky-palkinnon saivat sekä Ahtisaaren että Ahmon koulun sovittelijatiimit. Ahmon koulun puolesta palkinnon vastaanotti Rosa Korhonen, Martti Ahtisaaren koulun puolesta Henri Kinnunen.

Lyseon oppilaat ja Ahtisaari keskustelivat vilkkaasti kansainvälisestä rauhantyöstä. Tilaisuudessa olivat mukana myös kaupunginjohtaja Petteri Paronen (vas.) ja kv:n pj. Markku Rossi (2. vas.). Kuva: Vicente Serra
Lyseon oppilaat ja Ahtisaari keskustelivat vilkkaasti kansainvälisestä rauhantyöstä. Tilaisuudessa olivat mukana myös kaupunginjohtaja Petteri Paronen (vas.) ja kv:n pj. Markku Rossi (2. vas.). Kuva: Vicente Serra

Ahtisaari kävi keskikoulua Kuopion Lyseossa, joten oppilaitos oli presidentille luonteva vierailupaikka. Lyseon oppilaat esittivät vieraalle joukon kysymyksiä, jotka ulottuivat kouluvuosien muisteluista diplomaattitaitoihin. Opiskelijat kysyivät muun muassa, miten Ahtisaari ratkaisisi Lähi-idän tilanteen tai Israelin ja Palestiinan välisiä jännitteitä.

Teksti: Ritva Pesonen
Kuvat: Vicente Serra

Lue artikkeli kokonaisuudessaan ja katso videokooste Ahtisaari-päivästä Kuopiossa 7.11.2013 Kuopion kaupungin internetsivuilta.