25.11.2013

OMARANTAISTEN KOTIEN KUOPIO

Kuopiossa on luontevaa asua veden läheisyydessä, rantaviivaa kaupungissa kun on peräti 4 760 kilometriä. Erityisesti Saaristokaupunki tunnetaan vedellisyydestään ja rannoistaan. Ihan syystäkin, onhan siellä rantaviivaa 43 kilometrin verran. Lisäksi olevat sekä rakennettavat kodit ovat enimmillään 500 metrin etäisyydellä Kallavedestä.

Omarantaisia taloja Savolanniemen Etelärannassa
Omarantaisia taloja Savolanniemen Etelärannassa. Kuva: Kari Jämsen

- Kaupunki on useana vuonna luovuttanut omarantaisia tontteja rakennettavaksi. Tulevana vuonna on omarantaisia omakotitontteja taas myytävänä hienoilta paikoilta Pirttiniemestä. Kärängän tontitkin ovat aivan Kallaveden tuntumassa. Omakotitonttien lisäksi tulevaisuudessa on luvassa myös omarantaisia rivitalotontteja, kertoo tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen Kuopion kaupungilta.

Omakotitalossa asuminen rantaviivan tuntumassa on tuttua, mutta omarantaisia rivitaloja saati kerrostaloja on Suomessa harvassa. Hieman toisin on Kuopiossa.

- Meillä tällaisia rivitalokoteja on pelkästään Saaristokaupungissa 120 ja Petosellakin 90. Niiden ohella omarantainen kerrostaloasuminen on hyvää vauhtia yleistymässä, sanoo Kuopion kaupungin asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo.

Kuopiossa rakennetaan parhaillaan kahta kerrostalokohdetta rantatonteille vuoden 2010 asuntomessualueen vieressä Lehtoniemessä. Viime vuonna valmistunut kohde mukaan lukien kolmessa kerrostalossa on 130 asuntoa.

Asunto Oy Sinisimpukka. Havainnekuva / Skanska Talonrakennus
Asunto Oy Sinisimpukka. Havainnekuva / Skanska Talonrakennus

Seuraava rantarakentamisen aalto alkaa Kuopion keskustassa Maljalahdessa, vain kilometrin päässä torilta. Siellä rakentamisen odotetaan käynnistyvän keväällä 2014.

Tulevaisuuden näkymistä Jarkko Meriläinen kertoo, että vuonna 2016 omakotirakentamisen painopisteen on tarkoitus siirtyä Hiltulanlahden kulttuurimaisemiin Kuopion eteläpuolelle, jossa kaavoitustyö on parhaillaan käynnissä. Sielläkin ollaan lähellä vettä, uusi omakotipainotteinen alue tulee Kallaveden Hiltulanlahden tuntumaan.

Kuopion rantarakentamisen edistymistä voi seurata tältä sivustolta sekä osoitteesta www.kuopioonasumaan.fi.

Lue lisää haettavana olevista tonteista Kuopion kaupungin internetsivuilta.