19.06.2014

SAARISTOKAUPUNGISSA JO 9200 ASUKASTA

Kuopion Saaristokaupunki jatkaa ripeää kasvua. Viime vuonna alueen asukasluku kasvoi 937:llä. Asukkaita Saaristokaupungissa on yhteensä jo 9200, ja alueelle rakennetaan edelleen vilkkaasti. Tavoitteena on, että vuoteen 2022 - 2024 mennessä Saaristokaupunki on rakennettu valmiiksi.

Kerrostaloja rakennetaan Saaristokaupungissa muun muassa Lehtoniemeen.
Kerrostaloja rakennetaan Saaristokaupungissa muun muassa Lehtoniemeen.

Saaristokaupungin muodostavat Lehtoniemen, Rautaniemen, Savolanniemen ja Pirttiniemen kaupunginosat, joissa kaikissa asutaan lähellä järveä. Omarantaisia tontteja alueella on runsaasti.

Vuonna 2013 Saaristokaupunkiin valmistui uusia koteja 422. Viimeiset omakotitontit rakennetaan Pirttiniemeen vuoden 2015 aikana. Lähivuosina painopiste siirtyy erityisesti kerrostalojen rakentamiseen.

Kuopion asuntorakentamisen ykkösalueisiin kuuluvan Saaristokaupungin ominaispiirre on, että alueelle on rakennettu monentyyppisiä koteja.

- Hyvän suunnittelun ansiosta omakotitalot, rivitalot ja kerrostalot ovat sulassa sovussa ja istuvat maisemaan hyvin, kertoo Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen.

Kuopioon tuleville vierailijoille esitellään mielellään valtakunnallisesti tunnettua Saaristokaupunkia ja alueen kaupunginosia yhdistävää Saaristokatua. Saaristokatua pidetään yhtenä Suomen kauneimmista reiteistä.

- Saaristokatu tarjoaa kaikille kaupunkilaisille virkistystä ja silmänruokaa esimerkiksi pyöräilyreittinä, sanoo itsekin aktiivisesti pyöräilevä Pirhonen.

Talkootyötä ja vuoropuhelua

Saaristokaupungin asukasyhdistys on tehnyt yhteistyötä kaupungin kanssa hankkeen alusta lähtien. Yhteisiä asioita ovat olleet muun muassa kaavoitus, päiväkodit ja koulut sekä julkisen liikenteen palvelut. Asukkaiden ja kaupungin yhteinen aluetiimi perustettiin vuonna 2002 ja sen toiminta jatkuu.

- Tiivis ja hyvä vuorovaikutus asukkaiden ja kaupungin organisaation välillä on ollut yksi menestystekijä Saaristokaupungin valtakunnallisestikin arvostetussa kehityksessä, arvioi Jarmo Pirhonen.

- On hienoa nähdä, miten ihmiset ovat ottaneet Saaristokaupungin omakseen ja on ollut upeaa seurata Kuopion oman kasvukeskuksen edistymistä.

Saaristokaupungissa on kaikki tärkeimmät palvelut. Alueella on päiväkoteja, kouluja, kaksi kauppaa sekä runsaasti ulkoilu- ja hiihtoreittejä. Alueella on myös leikkipuistoja, uimapaikkoja, venerantoja ja kosteikkopuistoja.  Parhaillaan Saaristokaupunkiin rakennetaan koirapuistoa. Puiston tekemistä kaupunki tukee talkoorahalla, asukkaat huolehtivat puiston siisteydestä sen valmistuttua. Pirhonen kiittää Saaristokaupungin vahvaa talkoohenkeä.

- Investointi esimerkiksi koirapuistoon tukee myös yhteisöllisyyttä, korostaa Pirhonen.

Pitkäjänteisesti kehittäen

Saaristokaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Satu Marjo toivoo, että keskusteluyhteys kaupungin kanssa säilyy tulevinakin vuosina. Pari vuotta sitten päättynyt Saaristokaupunki-projekti loi toimivat yhteydet kaupungin edustajiin päin. Projektin päätyttyä uusia toimintamuotoja yhteydenpitoon on jouduttu pohtimaan enemmän.

- Toiveena on esimerkiksi kaupungin edustajien yhteyshenkilöiden luettelo. Se hyödyttäisi Kuopion asukasyhdistyksiä laajemminkin, Satu Marjo sanoo.

Saaristokaupungin aluetiimissä on mukana asukkaiden ja muiden alueella toimivien tahojen edustajia.

- Kokoontuminen on tärkeää, jotta voimme esittää kehitysideoita ja ajatuksiamme. Tärkeää on myös seurata, onko joku tarttunut näihin ideoihin eli etenevätkö asiat.

Saaristokaupungissa on hieno ympäristö. Alueen asukkaat haluavat puistojen ja muiden yleisten paikkojen pysyvän kauniina ja panostusta niiden hoitoon toivotaan myös tulevaisuudessa.

Alueella on paljon lapsiperheitä. Kasvavalle nuorisolle toivotaan riittävästi oleskelupaikkoja ja mielekästä tekemistä, jotta ikäviltä lähiöilmiöiltä vältytään.

- Yhteisöllisyys on meille tärkeää. Toivomme, että Saaristokaupunki on tulevinakin vuosina turvallinen ja viihtyisä asuinpaikka, yhdistyksen puheenjohtaja Satu Marjo sanoo.

Teksti: Ritva Pesonen / Kuva: Vicente Serra